onsdag 2 april 2014

Ett slag för hemvärnet!



Hemvärnet står idag för ungefär hälften av försvarsmaktens personal och är den enda delen av försvaret som kan sägas ha yttäckning . Därför anser jag att hemvärnet måste vara en högt prioriterad del av svenskt försvar, hemvärnet är idag kärnan i svensk försvarsförmåga.
Täck hålen i budgeten
Trots detta kunde man den 21/2 2014 läsa i tidningen hemvärnet att hemvärnsrådet tvingats välja att grundutbilda nästan en tredjedel så många nya ”rekryter” av vad de behövde, detta för att undvika att behöva skära ner på mängden övningar för redan befintlig personal. Detta anser jag vara katastrofalt, hemvärnet måste omedelbart få de resurser som krävs för övning och nyrekrytering så att de kan bibehålla och utveckla den verksamhet de har, annars slår vi den sista spiken i kistan för svenskt territorialförsvar.
Bredda rekryteringsbasen
En sak som oroar mig är att rekryteringsbasen för hemvärnet kommer krympa kraftigt på sikt genom avskaffandet av den allmänna värnplikten. För att motverka detta anser jag det dels vara viktigt att se över villkoren för hemvärnspersonal så att det är attraktivt för många att engagera sig där men även att tillföra resurser för informationsarbete i syfte att fler ska bli intresserade.
Jag tror även det är viktigt att på längre sikt bredda rekryteringsbasen, bland annat genom att se över samarbetet med de frivilliga försvarsorganisationerna då dessa redan idag är en möjlig rekryteringsbas, hur denna bas kan utvecklas bör ses över. Jag anser även att vi bör se över om jägarförbunden skulle kunna göras till frivilliga försvarsorganisationer, yngre jägare i god form med skogs och vapenvana bör kunna vara intressanta för hemvärnet.
En mer radikal förändring för att dels upprätthålla en god rekryteringsbas för hemvärnet men även skapa en ordentlig reserv vore att återinföra en kortare värnplikt, exempelvis på 4 månader men ett sådant förslag förtjänar ett eget inlägg senare.
Skapa understödskompanier inom hemvärnet
Bloggaren ”cornucopia” framför i ett mycket intressant inlägg om Gotlands försvar (länkat nedan) idén att skapa hemvärnsunderstödskompanier utrustade med gamla Robot 70 och 120 mm granatkastare med STRIX-granater.
Jag anser att skapandet av sådana kompanier i så många hemvärnsbataljoner som möjligt skulle vara en klok anpassning till den nuvarande realiteten där hemvärnet är grunden i vårt territorialförsvar och löper en stor risk att behöva fungera självständigt mot en fiende. Införandet av ett kompani i bataljonen som är utrustade och tränade med tyngre beväpning skulle troligen öka deras eldkraft betydligt.

2 kommentarer:

  1. Det är rentav komiskt att Hemvärnet är övriga försvarsmaktens platform, för försvaret av Sverige. Det borde vara tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. komiskt - tragiskt... om det kan vi tycka som vi vill men det är den verklighet vi har att utgå ifrån...

      För var väl hemvärnets syfte att kunna hålla sitt närområde ett kort tag tills den "riktiga" armén hunnit mobilisera och sedan understödja genom sin lokalkännedom... idag är hemvärnet som en vän till mig utryckte det "det nya infanteriet".

      Radera